Профилактика на климатици се прави веднъж годишно, за да се осигури максимално дълъг живот на техниката. 

Профилактика на климатици Цена с ДДС
Техническо обслужване/ профилактика на климатична система до 12000 BTU

70 лв.

Техническо обслужване/ профилактика на климатична система над 12000 BTU

80 лв.

Техническо обслужване / профилактика на колонен тип система

100 лв.

профилактика-на-климатици

I. Профилактика на климатици – що е то? 

Техническото обслужване /профилактика/ на климатичната система е много важно за нормалната й и ефективна работа. Тъй като през вътрешната /изпарителна/ пита и вътрешния вентилатор преминава голямо количество въздух, в процеса на работа по техните повърхности се натрупват прах, образуват се плесен и мухъл. Това създава нездравословна среда в помещението, особено на хора имащи проблеми с дихателните пътища. Намалява се ефективновността на климатика и се създават предпоставки за неефективна работа и голямо разминаване между зададената и постигната температура в климатизираното помещение.

Техническото обслужване /профилактика/ на външно тяло е не по-малко важно. Обемът на обработения въздух във външното тяло е няколко пъти по-голям от този на вътрешното тяло на климатика. Прахът и замърсяванията на градския въздух пряко се отразяват на външното тяло на климатика. Замърсяват кондензната пита, запушват дренажния път, замърсяват платки с електроника /които имат/. При замърсена  кондензна пита работа на климатика е в крайно неподходящ температурен режим. При замърсен дренажен път има реална опасност той да се запуши. В тези случаи кондензната вода започва да изтича неконтролирано. При замърсени с прах платки много често се получава киселинно разяждане на елементи и пътеки  по тях. 

Специалистите от АВ–КОМ Сервиз Варна препоръчват периодично почистване и преглед климатичната система. Това намалява риска от проблеми с работата и осигурява безаварийно ползване дълги години.

II. Техническото обслужнане – операции.

Когато извършват профилактика на климатична система, техниците на АВ–КОМ Сервиз Варна изпълняват следните стъпки: 

  1. Сваля се предния панел и улеят за дренажна вода /при някои видове климатици това е вана/. Предният панел дава визията на климатика, затова е хубаво да бъде чист. Дренажният улей/вана/ събира тинята и утайките в себе си. Много често се запушват от отлагания и климатиците протичат в стаите.

2. Те се третират с препарат за безконтакто почистване и силна струя вода. Ако климатикът е изработен от качествена пластмаса, след такова измиване, придобива вид на нов.

3.  Вътрешния вентилатор има голяма разгъната площ, която събира голям процент от плесента и праха по себе си. Поради специфичната конструкция се почиства трудно без водо/паро-струйка, затова първо се обработва  с препарат, след това се измива със силна струя.

4. Вътрешната  пита  събира голяма част от праха и миризмата на  третираната среда. За да се отстранят качествено всички налепи и миризми по нея има два начина:

4.1. Обработка с препарат и парогенератор: температура 110° C и 3 Atm налягане на парата. Този начин не налага разхерметизиране на системата, и пести пари на клиента.

4.1. Обработка с препарат и водоструйка. Този начин налага разхерметизиране на системата, което увеличава стойността на профилактиката. Налага се само в случаите, когато конструкцията на климатиците не позволява да се разглобят без да се демонтират целите вътрешни тела. 

За дълготрайна изправност и ефективност на климатичната Ви техника специалистите на АВ–КОМ Сервиз Варна препоръчват да се прави профилактика на системата веднъж годишно преди зимата или преди лятото. Препоръчително е филтрите да се почистват поне веднъж месечно.

Надяваме се тази информация да Ви е била полезна. Още препоръки за това какво да правите, когато климатикът ви спре да работи ще намерите тук.