You are currently viewing Климатик в детската стая – да или не?

Климатик в детската стая – да или не?

Чудите се дали да сложите климатик в детската стая? Когато става дума за отоплението на това помещение, родителите са изключително внимателни. Често притесненията са дали ще бъде достатъчно топло в стаята и дали въздухът няма да става прекалено сух?

Подходящите решения за климатизиране на детската стая зависят както от самото жилище, така и от предпочитанията на семейството. Стенните инверторни климатици са добър вариант за отопление /охлаждане при почти всеки дом.

В днешния материал ще разгледаме климатичните системи като безопасно и ефективно решение в осигуряването на температурен комфорт и чистота на въздуха в детската стая.

 

Климатик в детската стая на новородено бебе?

klimatik v bebeshka staia

Раждането на дете е важен етап от живота на родителите. Той носи много радост, отговорности и притеснения по отношение на отглеждането на новия член на семейството. Вниманието и тревогите са особено повишени, когато говорим за осигуряване на максимално благоприятна и безопасна домашна среда в първите дни и месеци на бебето.

Децата имат същите нужди както възрастните по отношение на комфортните условия на живот – да им е топло през зимата и прохладно през лятото. Подходящата климатизация влияе на техния сън, който пък е свързан с тяхното поведение и израстване. Затова от особено значение е регулирането на температурата на помещението, като един от ефективните начини за това е употребата на климатик.

Бебетата са по-податливи от възрастните на топлинен  стрес и изтощение при високи температури, тъй като тепърва предстои да укрепнат и изградят имунитета си. При твърде високи температури детето може да се изпоти и дехидратира.

Използването на климатична система гарантира, че температурата в стаята ще бъде поддържана в  комфортни рамки през цялото време, без значение какви са условията навън. Разположението на обзавеждането на детската стая също е от значение. Детската кошара следва да е разположена далеч от прозорците и да не е се намира директно под въздушната струя на климатика. Мястото, където спи детето не трябва да бъде на течение, нито да нахлува твърде горещ или студен въздух от съседните стаи или коридорите.

Въздушна струя от климатика

въздушна струя на климатик

Съвременните разработки разрешават казуса с насочването на въздушната струя от климатика безкомпромисно. Моделите, които притежават опции за контрол на струята (като „3D въздушен поток“ и Airwings например) се грижат за равномерното му разпределение из цялата стая.

Модели с функция регулиране въздушния поток, които можете да погледнете:

Midea Prime 2 MA3-09NXD0/9000 btu

Инверторен климатик Fuji Electric RSG-12KMCC/12000 btu

Инверторен климатик Panasonic TZ-25WKE/9000 btu

Инверторен климатик Panasonic TZ-35TKE/12000 btu

 

Климатик в детската стая – вредно ли е за бебето?

кlimatik v detska staia

Климатикът, когато е добре работещ и редовно поддържан (т.е. прави му се ежегодно профилактика и проверка на изправността на системата, както и вие самостоятелно редовно почиствате филтрите му) е напълно безопасен за здравето на бебето. Неефективно работещото устройство може да доведе до проблеми с осигуряването на здравословна среда. Ако не поддържате климатичната си система добре, тя може да предизвиква циркулация на прах и други алергени в дома и да навреди на дишането на бебето.

В световен мащаб появата на алергии се увеличава все повече, като на места достига до 30-35%. В най-честия случай, алергените са последствие от реакцията на организма на вещества като акари и домашен прах. Циркулирането на тези вещества в климатичната Ви система крие рискове от алергични реакции.

Климатикът като пречиствател в детската стая

klimatik-za-detska-staia

Допълнителен голям плюс при употребата на съвременните климатици по отношение на здравето на децата е, че много от  предлаганите днес модели притежават филтри със сребърни йони, които улавят 99% от алергените, като полепи и вече споменатите акари. Дори през студените месеци, когато жилището по-рядко се проветрява, можете да сте спокойни за качеството на въздуха в детската стая.

Екологичност на съвременните технологии

Съвременните климатици са много по-екологични и енергийно ефективни от по-старите модели. Ако все още използвате климатик, който работи с фреон R22, e добре да се сдобиете с неговата по-нова и екологична версия: R32. Фреонът е безвкусен газ, който няма мирис и не влияе пряко на обитателите на дома. Въпреки това по-старият модел не е екологичен, така както са съвременните му алтернативни модели. Когато сменяте старата си климатична система с нова, Вие ще подобрите въздуха в дома си, ще намалите сметките си за ток и ще осигурите по-зелена среда за живеене.

Дистанционно управление на климатика в детската стая

Ако сте навън с детето или сте на работа, а времето застудее, можете дистанционно да регулирате температурата у дома. Благодарение на Wi-fi функцията при някои модели климатици, можете да настроите системата така, че топлата стая да ви очаква, когато се приберете.

За финал…

klimatik-za-detska-staia

Днешните климатични системи разполагат с редица функционалности, които не просто охлаждат и отопляват дома в желаните температури. Те също така овлажняват и пречистват въздуха в помещенията от вредни микроорганизми, вируси, бактерии и алергени. Със съвременна климатична система можете спокойно да осигурите приятна и комфортна среда както в детската стая, така и в останалата част от дома ви.

Колебаете се между модел и марка? Ние ще ви помогнем да изберете най-подходящия за нуждите ви климатик у дома.

АВ-КОМ Сервиз Варна е оторизиран сервиз на битова и индустриална климатична техника от водещи производители. Можете да разчитате, че нашите специалисти ще се грижат за дългосрочната изправност на вашата машина. Правим го вече 26 години.