Климатикът ми трака през зимата. Какво да правя?

Климатикът Ви издава необичайни шумове?

В главата Ви започват да се сменят различни сценарии, включващи техник, вероятно скъп ремонт или тотална подмяна…  вече се питате: „Е сега ли точно, посред зима?!“  Със сигурност момента никога не е подходящ. На въпроса защо климатикът Ви трака, независимо дали става дума за вътрешното или за външното тяло ще се постараем да отговорим в следващите редове.

Потенциални причини и възможностите за тяхното отстраняване:  климатикът-ви-трака-през-зимата

Климатикът Ви трака през зимата? Причина I: Обледен климатик!

Студените месеци са едно сериозно предизвикателство за климатиците. Вследствие на ниските температури и високата влажност (особено типични за гр. Варна)  климатикът Ви може да се обледени и да започне да издава странни шумове. Това от своя страна може да  повреди самата машина.

Често причината за образувалия се лед  е замръзването на конденза, при което се появява и  неприятния шум. Специалистите по поддръжка на климатици в АВ–КОМ сервиз обясняват, че източника на шума е  удрянето на перката в леда в долната част на външното тяло.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ САМИ С ПРОБЛЕМА? 

1. ПРЕВКЛЮЧЕТЕ НА РЕЖИМ „ОХЛАЖДАНЕ“. 

Един от вариантите за самостоятелно справяне с проблема е да включите за кратко климатика в режим на „охлаждане“. По този начин ще размразите външното тяло. Как става това? Обяснението е просто – когато климатикът ви е в режим на „охлаждане“ външното тяло се загрява, а в режим на „отопление“ става студено ( в общи линии използваме техническите специфики, при които функционират климатиците).

климатикът-трака-през-зимата

2. ОТКАЧЕТЕ  ТРЪБИЧКАТА, КОЯТО ОТВЕЖДА КОНДЕНЗА.

В случай, че имате поставена такава, препоръчително е в студените месеци да я откачите от климатика. По този начин конденза свободно ще изтича, без да натрупва лед в тръбичката, съответно в климатика. Както споменахме замръзването се  случва при комбинацията студ и влага, т.е. не е необходимо температурите да са рекордно ниски, понякога може да варират около нулата, но в райони като гр. Варна, където влажността е висока, риска от замръзване на външното тяло е по-висок.

Климатикът ви трака? Причина II : Износени тампони!

Възможно е източник на необичайните шумове от климатика Ви да бъдат тампоните, на които е поставен компресора. При тяхното износване се увеличават вибрациите – съответно издавания шум при работата на климатика.

Други възможни шумове: Вътрешното тяло също може да издава шумове, например пукане. Източникът му е пластмасата на климатика, която при своето стареене в даден момент е възможно да започне да „пука“.

СЪВЕТЪТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ:

Техниците на АВ–КОМ сервиз съветват, когато се очакват ниски отрицателни температури, да НЕ изключвате климатика си. Оставете го да работи непрекъснато, като поддържа стайна температура.

Въпеки че при по-студено време консумацията на климатика се увеличава с 10%-15%, това си остава най-икономичния начин за отопление. Инверторните и хиперинверторните климатици са най-икономични, като консумацията им варира между 200 и 800 вата. При климатици от средния клас консумацията варира от 800 до 1500 вата.

Профилактика е желателно да се прави преди зимата и преди лятото. Препоръчително е филтрите да се почистват поне веднъж месечно.

This Post Has One Comment

  1. Иванова

    Много полезна статия. Благодаря.

Comments are closed.