Как да избера климатик?

как-да-избера-климатик

„Как да избера климатик?“ – Обикновено този въпрос изниква, когато се сблъскаме с необходимостта да се сдобием с такъв.

Лесно е да се изгубим в морето от марки, модели, типове климатични системи особено, когато познанията ни в сферата са бегли или никакви. В днешно време информация блика отвсякъде: приятели, интернет, фирми и доставчици на климатици. Колкото по-малко знаем, толкова по-трудно би било да се ориентираме в информационния поток. Някои хора се доверяват предимно на свои близки с повече опит ( т.е. вече са си купували климатици). Други търсят отзиви и материали в интернет. Трети се доверят директно на специалист. Четвърти преминават през всички гореизброени сценарии. Излишно е да казваме, че мнението на професионалистите е най-надеждно. Все пак то е най-добре подплатено в техническо и практическо отношение. Разбира се някои хора изпитват определена доза недоверие към консултантите, особено в големите вериги магазини, поради усещането, че някой се опитва да им „набута“ някаква приоритетна за продаване марка.

В тази статия ще ви разкажем кои са основните стъпки за правилен избор на климатик. Следвате ли ги ще можете лесно да прецените и отсеете най-подходящите за нуждите и възможностите ви предложения.

Как да избера климатик? – С тези пет основни стъпки

Стъпка 1: За какво ще се използва

климатик-за-охлаждане-или-отопление

Още в самото начало е важно да уточните за какво ще използвате климатика:

  • за отопление и охлаждане
  • само за отопление
  • само за охлаждане
  • за отопление само в преходни сезони

Точното му предназначение е първата насока към потенциални модели, които да покрият съответните нужди. Например, ако климатикът ще се използва предимно за отопление е хубаво да съобразите неговата мощност. Системи с обявена еднаква мощност, да кажем 12000 btu, често имат различен максимален капацитет. Т.нар. стандартни климатици „12-ки“ са подходящи за помещения от около 25 кв.м. Същевременно има и по-мощни модели „12-ка“, които могат спокойно да климатизират и помещение от 30 кв.м. и повече. В това се състои и разликата в цената на стандартните и по-скъпите „12-ки“. Препоръката ни в случай, че търсите климатик за отопление е да изберете по-мощната система, защото при ниски температури ще продължи да ви топли икономично, без машината да се натоварва.

 Стъпка 2: Cash is king! евтин-и-добър-климатик-бюджет

Независимо по какво се прехласваме водещ обикновено е бюджета, с който разполагаме. До тук добре! Все пак имайте предвид, че за едно помещение от 18 кв.м., например, можете да намерите климатици на стойности между 750 лв. и 1600 лв. с ДДС. Това са ориентировъчни суми без да включваме стойността на монтажа. Цената на климатика се определя от марката, качеството на изработка и екстрите с които е оборудван. Климатиците са издръжлива техника, изискваща минимални грижи и поддръжка. В замяна на това Ви гарантират дългогодишна вярна служба, отлична енергийна ефективност и желания комфорт във времето на експлоатация.

Разбира се колкото и да харесваме дадена марка климатик, серия или пък конкретен модел, ако са доста извън бюджета ни, съвсем естествено е да отпадат от списъка ни с предложения. Затова финансовата ни възможност трябва да бъде в добро развновесие с нашите очаквания и достъпните варианти за тяхното постигане.

Стъпка 3: Квадратура, квадратура, квадратура!квадратура-на-помещение-за-евтин-и-добър-климатик

Бюджетът може да е водещ, но квадратурата на помещението е по-съществения показател за ПРАВИЛЕН избор на климатик. За да бъде една система ефективна, тя трябва да бъде точно съобразена с големината и спецификата на пространството, което следва да отоплява/охлажда. Ако това условие бъде пренебрегнато, то най-основния дефект следва да бъде лошата климатизация :

  • лоша климатизация, вариант 1: когато мощността на системата е недостатъчна да климатизира ефективно цялото помещение. В резултат на това климатикът работи с по-висока мощност в опит да постигне желаната температура, повишава разхода на електроенергия, а вие получавате усещане за слабо отопление/охлаждане на помещението и по-високи сметки за ток.
  • лоша климатизация, вариант 2: когато климатикът е прекалено мощен за помещението, в което е монтиран. Това води до прекомерно и неравномерено изстудяване /отопление на различните части на помещението. Отново получавате усещането за некачествена климатизация и дискомфорт в различните краища на помещението, при това на по-висока цена, защото по начало по-мощните климатични системи са и по-скъпи.

Също така, важно е да се вземе предвид какъв тип помещение желаете да климатизирате и къде се намира: в апартамент, къща или друго. Има ли добра изолация? Каква е дограмата, ако има такава? Какви са изложението и климата в населеното място?

Когато изолацията и дограмата не са в добро състояния, изложението е по-неблагоприятно, или говорим за къща, където температурата се поддръжа по-трудно отколкото в апартамент, следва да бъдат използвани по-мощни климатични системи.

Стъпка 4: Екстри – колко са Ви важни?

И тук важи общовалидното правило: „колкото по-иновативна и по-модерна е дадена техника, толкова по-висока следва да бъде и нейната цена.“ Понякога говорим за допълнителни опции, друг път става дума за по-красив дизайн, които да отличават даден климатик, но това винаги рефлектира върху продажната му стойност. Както казахме в началото, най-добрият избор, който можем да направим е съчетание между това какво ни е необходимо за качествена климатизация (мощност, консумация, гаранционна поддръжка), доколко държим на определени функционалности и разбира се колко сме готови да увеличим бюджета си заради тях.

      Стъпка 5: Как да избера марка климатик?избор-на-климатик-марки-panasonic-fuji-electric-midea-toshiba-samsung

Следва да вземем предвид и в какво се отличават предложенията на отделните производители. Както вероятно вече знаете всички те са разработили нисък, среден и висок клас на своите системи с идеята да обхванат по-голям пазар. Въпреки това в различните класове изпъкват определени технологии и модели.

Нисък клас:  когато говорим за евтин и качествен климатик, марка Midea, серии Blanc, Mission и Prime е предпочитан и надежден избор. Друга добра алтернатива е и Fuji Electric , серия LLCC. Повече за тях можете да прочетете тук.

Среден клас: тук ефективни и качественит решения предлагат Toshiba- SEIYA, Fuji Electric, серия КМТ.

Висок клас: в този сегмент нашата препоръка се спира на три водещи производителя: Panasonic, TOSHIBA (DAISEIKAI SUPER 9) и Fuji Electric (Серии: KGT, KETA, LUCA)

В заключение ще кажем, че покупката на един климатик е инвестиция с дългосрочен ефект. От избора, който направите зависят вашия комфорт както и разходите ви за електроенергия. Препоръчваме ви да се консултирате със специалист, който може точно да съобрази вашите нужди и финансови възможности, така че в крайна сметка да бъдете удовлетворени от избора си на климатик.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и вече да се чувствате една идея по-подготвени в търсенето на своя климатик. Ако се нуждаете от съдействие, ние сме насреща. Нашите техници имат 25 години опит в сферата както и необходимата квалификация да отговорят на всякакви въпроси, свързани с климатизацията.